خاکبرداری و گودبرداری

خاکبرداری , گودبرداری , نیلینگ ساختمان

اگر بخواهیم به زبانی ساده خاک برداری یاگودبرداری را تعریف کنیم باید بگوییم زمانی که از سطح زمین خاک برداشته می شود و به عمق زمین می رسد را خاک برداری می گوییم. برای اینکه گودبرداری انجام شود باید مطابق نقشه عمل کرد که گودبرداری تا سطح زیرین فونداسیون صورت می گیرد.اینکار به دو دلیل انجام می شود یکی اینکه با خاک استخراج شده از چاه و … فضای خالی که بین ستون ها و شناژها را پر نماید و دلیل دیگر اینکه محیط تمیز تر و بازتر باشد

اصول خاک برداری و گودبرداری : خاک برداری یکی از موضوعات مهمی است که باید در ساخت مراحل ساختمانی و عمرانی به آن دقت فراوانی شود و به بهترین شکل ممکن آن را انجام بدهند . باید بدانید که انجام هر گونه فعالیت و عملیات ساختمانی که بدون دقت و بدون رعایت ایمنی انجام شود می تواند برای افراد بسیار خطر آفرین باشد.

اصول خاک برداری و گودبرداری

اصول خاک برداری و گودبرداری جز مواردی است که در بسیار از کارهای ساختمانی و عمرانی باید انجام گردد و در واقع نیاز به جابه جایی خاک از محل اصلی وجود داشته است. معمولا می توان این چنین گفت که خاک برداری برای راهسازی و منطقه های کوهستانی بسیار امری رایج است و در واقع از خاکبرداری برای مسائل مختلفی مانند آبیاری، انتقال آب، زهکشی استفاده می شود.

برای عملیات های مختلفی از خاک برداری استفاده می شود که می توان به عبور لوله های فاضلاب، آب ،گاز، کابل های برق و تلفن و … اشاره کرد.می توان پی کنی برای احداث شالوده های متفاوت را نیز خاک برداری بدانیم که اینکار از گذشته نیز انجام می شده است ولی امروزه عمق زیادتر و گستردگی بیشتری داشته است چون از یک طرف عملیات پی سازی با بالا رفتن ارتفاع و وزن ساختمان ها ، پیچیده تر شده است و از طرف دیگر بسیاری از ساختمان ها اگر این امکان را داشته باشند با زیر زمین طراحی می گردند. هر دو این موضوعات سبب می شود که عمق زیادتر شود و همچنین در زیر ساختمان ها نیز وسعت خاک برداری افزایش پیدا کند.

مشکلات پدید آمده از خاکبرداری ها

گاهی خاک برداری ها سبب می شود که مسائل و مشکلات از آنها ناشی شود که می توان به موارد زیر اشاره نمود:

۱) ریزش درون تونل ها و قناتها

۲) ریزش دیواره چاه ها به درون محدوده خاکبرداری شده

۳) ریزش دیواره ی چاه به درون آن در زمان حفاری یا بعد از آن

۴) ممکن است بر اثر خاکبرداری ، ریزش دیواره های کانال ها و ترانشه ها انجام شود

۵) اگر خاک برداری در پای شیب ها انجام شود این امکان وجود دارد که رانش خاک یا لغزش اتفاق بیوفتد.معمولا در ساختمان های که در بلندی ها و دامنه تپه ها ساخته می شوند یا در راه سازی این اتفاق ها رخ میدهد.

۶) زمانی که خاک برداری برای ساختمان های بزرگ و چند طبقه انجام می شود ممکن است موجب شود که سازهای مجاور خراب شود یا ریزش جداره های خاک برداری اتفاق بیوفتد.

اصول خاک برداری و گودبرداری

اصول خاک برداری و گودبرداری در پای شیب ها

عامل رانش را می توان در بالای شیب ها به عنوان یکی از مولفه های وزن معرفی کرد ولی در پای شیب ، وزن را می توان به عنوان یک عامل مقاوم در مقابل رانش به شمار آورد.

۱) در منطقه های ناهمواره کوهستانی در زمان عملیات راهسازی معمولا مسیر راه از دامنه شیب ها عبور می نماید. برای اینکه بستر راه را ایجاد نمایند ، اقدام به برداشت شیب می کنند که سطح به صورت هموار و مسطح گردد.

۲) گاهی در پروژه های ساختمانی ، محل ساختمان در پایین شیب بوده است مخصوصا این مشکل زمانی بیشتر می شود که شهرها به ارتفاعات گسترش یافته اند.
شیب های که در زمان زمستان و فصل های بارندگی انجام می شود ممکن است در معرض خطر ریزش و لغزش قرار بگیرند زیرا در این زمان ها خاک ها مقاومت کمتری داشته اند.

ریزش دیواره های ترانشه ها و کانال ها و مانند آن

در صورتی که ترانشه ها برای گذراندن راه ایجاد شوند باید به گونه ی شیب دیوارها تعیین شده باشد که دچار رانش و ریزش نشوند. متاسفانه به این موضوع مخصوصا در ترانشه های کم عرض، اهمیت چندانی نمی دهند.
معمولا دیواره کانال را در حفاری کانال ها برای گذاشتن لوله های فاضلاب ، گاز ،آب و یا کابل های تلفن و برق حفاظت نمی نمایند.

در صورتی که کانال عمق کمی داشته باشد این خطر تا میزانی کم می شود ولی اگر عمق کانال زیاد باشد و ریزش اتفاق بیوفتد افرادی که در کانال هستند قطعا از بین خواهند رفت و دیواره ها بدون حفاظ رها می شوند پس رعایت نکات ایمنی یکی از ملزومات در این امر می باشد .

بیان دیدگاه